Tinkimätön totuuden etsijä

MATTI EDVARD TAKALA (1869-1961)

Eteläpohjalainen toisinajattelija

Juureva, mutta epätyypillinen eteläpohjalainen. Kulkien vastavirtaan, totuutta etsien. Matti Takala oli periaatteen mies jopa siihen mittaan, että asetti oman turvallisuutensa ja perheensä maineen vaakalaudalle pitääkseen kiinni käsityksistään totuudesta. Yhteiskunnallisesti tärkein niistä oli sodanvastaisuus. Hän tuomitsi organisoidun väkivallan sen kaikissa muodoissa.

Hevosurheilu

Takalan tilalla syntyi ori Sopusointu vuonna 1903. Matti Takala oli kiinteästi mukana raviurheilussa ja suomenhevosten jalostustyössä, ja Sopusointu oli tuon työn kruunu. Hän kiersi ravikuningasorinsa kanssa ravikilpailuja ja näyttelyitä Turkua, Helsinkiä ja Pietaria myöten. Takalan omistama Sopusointu on haudattu Uittolan maille Ylihärmään. Matti oli pasifisti ja loistava hevosmies, joka ei vakaumuksestaan tinkinyt. Veljessodasta hän kieltäytyi, eikä sinne lähtenyt Sopusointu-hevonenkaan.

Elämä

Matti Takala oli suomalainen maanviljelijä, hevosmies ja kansanmuusikko. Kiivassanaisella ja suorapuheisella Takalalla oli usein myös erimielisyyksiä kirkon, viranomaisten ja “herrojen” kanssa.

Hänen sukunsa hautausmaan historia on dramaattinen. Takala oli eronnut kirkosta ja perusti hautausmaansa vuonna 1911, kun hänen vuoden ikäinen poikansa kuoli. Kirkko piti kastamatonta lasta syntisenä. Takala ei moista hyväksynyt, vaan hautasi lapsensa omalle pihamaalleen. Takalan mukaan hänen tilansa maa on Jumalan luomaa, ja näin ollen aivan yhtä pyhää kuin kirkonkin maat. Takalan perustama sukuhautausmaa on edelleen käytössä, ja se siunattiin lopulta 1980-luvulla.

Vuoden 1918 sisällissodan aikana Takala joutui Seinäjoen vankileirille kieltäydyttyään kuljettamasta valkoisten sotilaita. Hänet sijoitettiin samaan kuolemanselliin tutun ylihärmäläisen miehen kanssa, joka myöhemmin ammuttiin Paukanevan teloituksissa. Takala onnistui täpärästi välttämään teloituksen.

Takalan näkemykset kristinuskosta olivat omintakeisia ja poikkesivat usein kirkon opetuksista. Häntä on luonnehdittu tulisieluiseksi anarkistihumanistiksi, joka rakasti Jumalaa, mutta ei tolstoilaiseen tapaan hyväksynyt kirkkoa instituutiona. Leo Tolstoin ohella Takala otti vaikutteita suomalaiselta kirjailijalta Arvid Järnefeltiltä. Takalan mukaan hänellä oli elämässään kaksi ohjenuoraa: Raamattu ja Kalevala.

Matti Takalaa voisi luonnehtia originelliksi eteläpohjalaiseksi, tinkimättömän totuuden etsijäksi, sekä rohkeaksi oman tiensä kulkijaksi.